2013. augusztus 24., szombat

Cukkini alla Carbonara

Sziasztok! J

Különleges étellel szeretném indítani blogomat, Jamie Oliver konyhájából. Mindenkinek szeretettel ajánlom, aki kedveli a cukkinit és egy könnyen elkészíthető finomsággal lepné meg magát. 
Elöljáróban szeretnék szólni néhány szót a cukkiniról, ugyanis jó, ha közben meg is ismerkedünk a hozzávalókkal.

A cukkini a tök, a sárgadinnye és az uborka unokatestvére. Latin-Amerikában (Guatemala, Mexikó) már több száz éve ettek cukkinit, ami Kolumbusz Kristóffal jóvoltából vált ismertté Európa-szerte. Nálunk az utóbbi 20-25 évben honosodott meg, de igazán hétköznapos zöldségként nagyjából 10 éve hever a hiperek és a zöldségesek polcain.
Semleges ízű, nagyon sok módon felhasználható, kalóriaszegény zöldség.


Egyáltalán nincs benne koleszterin, cserében viszont található benne mangán, kálium, foszfor, A- és B-vitamin.
A cukkini segít karbantartani a szívünket és hatásosan küzd az érelmeszesedés ellen.
Zsengén érdemes leginkább fogyasztani, ugyanis azt tudni kell a cukkiniról, hogy minél nagyobb annál szivacsosabb a belseje. ;) Cukkini vásárlásakor figyeljünk rá, hogy hibátlan héjú, jó kemény húsú példányokat vegyünk.


Most pedig jöhet könnyű és mégis könnyen elkészíthető, ízletes mai ételünk: 

Cukkini alla Carbonara

Hozzávalók: (2 személyre)
5 szelet szalonna
2 kemény cukkini
olívaolaj
bors, kakukkfű
0,5 dl főzőtejszín
2 tojás sárgája
tészta (penne)
1 maréknyi frissen reszelt sajt (ajánlott: parmezán)
Elkészítés:
A cukkinikat alaposan megmossuk, a szalonnát csíkokra vágjuk. Olívaolajon a szalonnát megpirítjuk. Eközben felrakjuk a tésztát főni. Leginkább pennével szokták főzni, de bármilyen más tészta is megfelel, pl. spagetti. A tészta fő, a szalonna pirul.

Ez az étel kiválóan működik spárgával is egyébként.


A cukkinit a pennéhez hasonló darabokra vágjuk, először félbe, majd azokat kb 1 cm vastag részekre. A héjától nem kell megtisztítani. A közepét természetesen kivágjuk, ha nagyobb darab cukkinival dolgozunk.

Miután a szalonna ropogósra pirult szépen hozzá is adjuk a cukkinit és egy nagy csipet borsot. A Carbonara elkészítésénél nem szabad spórolni a borssal, nemcsak hogy íze kell, hogy legyen, de az sem baj, ha kicsit csíp. Veszünk egy nagy csomó kakukkfüvet, majd ezt is hozzátépkedjük.

Ezzel kitűnő meleg salátát kapunk J Más ételhez is felhasználható. Só nem kell bele, mivel elég a mennyiség, amit a vízhez adtunk a tészta főzésekor és maga a szalonna is sós.

Maga a Carbonara mártás rendkívül egyszerű, mégis mindenki itt szokta elrontani. Aranyszabály:
1 személyre 1 tojássárgáját számítunk, tejszínből pedig negyed decit.
Mivel mi 2 személyre készítjük ezért: fél deci tejszín, 2 tojássárgája. J
Ezeket egy tálba tesszük és hozzáadjuk az 1 maréknyi frissen reszelt sajtot.

A tésztát leszűrjük és a cukkinis alaphoz adjuk. Ha sistereg, akkor még túl forró a tojásnak, elvégre nem rántottát csinálunk. Megvárjuk míg elmúlik a sistergés.

Aztán ráöntjük a sajtos szószt. Kiszedjük egy nagy tálra. Megszórjuk kakukkfűvel, meglocsoljuk olívaolajjal, és már ehetjük is ezt a finomságot!

Jó étvágyat hozzá!

Elkészítési idő: kb. 25 perc



Annamari

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése